TISKOVÉ ZPRÁVY ČJF

Zavedení datových schránek pro všechny spolky – automatické zřízení a důsledky tohoto kroku pro členy ČJF

Zavedení datových schránek pro všechny spolky – automatické zřízení a důsledky tohoto kroku pro členy ČJF (důležité pro statutární zástupce klubů, spolků, korespondenty i členy jako osoby v soukromém životě- ČJF v tomto směru nezřizuje žádnou povinnost a níže uvedené údaje jsou pouze informačním nástrojem pro ochranu našich členů).
Ze zákona lze zřídit datovou schránku pro širokou skupinu osob v ČR i bez jejich vědomí, což s sebou jednoznačně nese i důsledky. Automatické založení datové schránky se od 1. ledna 2023 bude nově týkat každého, kdo je zapsán v registru ekonomických subjektů a má vlastní IČO. Pokud po tomto datu použijete bankovní identitu nebo jiný prostředek pro elektronickou identifikaci vůči státu nebo samosprávě (tj. prostředek v systému národního bodu NIA), dostanete automaticky datovou schránku, jestliže jste ji do té doby neměli. Ministerstvo vnitra navíc nejpozději do 1. března 2023 zřídí datovou schránku každé právnické osobě, a to bezodkladně po zápisu do registru osob, což může spolky zaskočit. Pro všechny tyto nové držitele datových schránek budou samozřejmě platit stejná pravidla, jako pro ty současné, včetně všech výše uvedených změn.
Aktuálně nastávají také důležité změny v doručování- dochází k zavedení fikce doručení, počínaje desátým dnem ode dne dodání do datové schránky, a to i tehdy, kdy se držitel datové schránky nepřihlásí do datové schránky, nebo o jejím zřízení neví.
Zůstává taktéž možnost si svou schránku znepřístupnit.
Využití datových schránek je levné (pro komunikaci s orgány veřejné moci úplně zdarma), rychlé, bezpečné, spolehlivé, a jako bonus šetří naše lesy a životní prostředí. DS jsou rozhodně důležitým nástrojem a je třeba znát jejich možnosti, ale i důsledky jejich používání, případně nepoužívání.

Oficialní partneři